top of page

Somali(SOM)

I likhet med søsterrasen abyssineren er somalien en aktiv rase, som elsker andre dyr og mennesker. Den skal være en mellomstor katt med god muskulatur. Somalien er godkjent i fargene; viltfarget, blå, sorrel og fawn, samt alle de fargene med sølv i seg. I likhet med abyssineren er somalien ticket, som betyr at hvert hårstrå har flere bånd med farge. Øyenfargen på somalien er enten amber, grønn eller gul. 

Langhårsgenet i somalien ble introdusert på abyssinerkatter tidlig på 1900-tallet, men ble ikke systematisk avlet på før på 1960-tallet. Den første introduksjonen av langhårsgenet fant sted i Storbritannia, og abyssinere som var bærere av det recessive genet for korthår ble eksportert til Europa og Amerika. Amerika var først ute med systematisk avl av somalier, og den var så populær i f. eks Australia at den nesten tok helt over for abyssiner.

Evelyn Mague blir sett på som starten av somalioppdrettet i USA i 1967. Somalikattunger kan komme fra abyssiner kull hvor begge foreldrene bærer det recessice genet for langhår, men på den tiden somalikattungene enten solgt til kos eller avlivet. I Canada var det kattedommeren Ken McGill som startet med å kjøpe en somali hannkatt med navn Tutseita fra oppdrettet May-ling, og Tutseita ble stamfaren for den eldste somalilinjen, og han finnes i stamtavlen til mange av dagens somalier.

Den første somalien i Norge var katten Foxtail's Big Sky, som kom i 1981 fra USA. Han regnes som stamfaren til den nordiske somalistammen og tilhørte oppdrettet Sandrop's i Oslo.

Somalien ble godkjent i FIFé i 1981, altså 32 år etter at abyssiner ble godkjent.

247614096_576137763718409_6869914835792959581_n.jpg
bottom of page