top of page

Perser(PER)

Dette er en av de eldste katterasene som finnes, og det kan være vanskelig å vite rasens bakgrunn og opprinnelse, men den har eksistert i århundrer. Navnet stammer fra regionen Persia i gamle Mesopotamia (I dag kjent som Iran), men det er gjort arkeologiske funn i Asia og hieroglyfer i Egypt som kan ha vært en variant av perseren. Perseren var populær i det kongelige palasset i Frankrike på 1700-tallet, men den målrettede avlen begynte først i Storbritannia på slutten av 1800-tallet og i USA på starten av 1900-tallet. Rasen ble godkjent i FIFé så tidlig som i 1949, og er en av de tidligst godkjente rasene i FIFé.

Perseren er gjenkjennelig med sitt runde og massive hode, og den butte nesen. De skal også ha en lang, fin og silkeaktig pels. Perseren kommer i mange forskjellige farger. I utgangspunktet er fargene svart, blå, sjokolade, lilla, rød og creme, men de kommer også med hvitt, tabbymønster, sølv, sølv shaded, golden shaded, og som van, harlequin, bicolour og pointed.

Shaded betyr at den ytterste delen av hvert pelsstrå har farge, men ikke resten. Pointed handler om at perseren har maske, på samme måte som ragdoll og hellig birma. Van, Harlequin og bicolour handler om mengden hvitt på katten. Bicolour betyr at 25% - 50% av katten er hvit, på en harlequin er 50% - 75% hvitt, mens hos en katt som er van er mer enn 75% hvitt, og det skal kun være farge på hodet, hale og eventuelt en flekk på siden eller en pote.

Øyenfarger som er godkjent på perser er blå, kopper/oransje, grønn, odd eyed (hvor øynene har to forskjellige farger – blå og grønn/kobber), men kommer også an på hvilken farge og mengde hvitt katten har. F. eks vil en van eller harlequin få koden 61, 62 eller 63 bak for å vise hvilken øyenfarge den har.

bottom of page