top of page

Huskatter

En huskatt er enhver katt som ikke har stamtavle. Men selv om den ikke er renraset betyr det så absolutt ikke at de ikke er like søte og verdifulle som rasekattene! Huskatter kommer i alle farger og fasonger, og som katter flest kommer de med hver sin personlighet. ​

Kattens historie:

 

Katter har eksistert her på jorden lenge. Man kan faktisk spore de helt tilbake til 10 000 år f.v.t!
Til å begynne med var ikke katter kjæledyr, de var heller et bruksdyr. De ble brukt for å holde mus og gnagere unna, slik at vi menneskene kunne drive kornproduksjon. Men det viste seg etterhvert at kattene ville være i nærheten av oss mennesker, og slik startet det.

I løpet av de siste årene er det foretatt en del forskning på katter, for å finne ut hvor de kommer fra og hvordan de ble et husdyr. Etter å ha sett på omlag 200 ur-katter og deres DNA, har forskerne konkludert med at kattene kan deles inn i 5 villkattstammer. De som har gitt opphav til dagens tamkatter er den afrikanske, og delvis den fra Midtøsten. 

Katter har som vi har sett eksistert lenge, men visste dere at den første katten på Kypros ble fraktet dit og begravd med et menneske 7500 år f.v.t? Og i Egypt ble de tilbedt som guder, med tidligste funn datert til 3500 år f.v.t. Det er nettopp disse egyptiske kattestammene dagens huskatter er etterkommere av. Ja selv vikingene hadde katter med egyptiske røtter!

Som vi har hørt tidligere hadde katten en ganske høy status i Egypt, og ryktet om dette spredte seg fort utover landegrensene. Da perserne angrep Egypt i år 525 f.kr. ga perserkongen Kambyses sine styrker ordre om å holde hellige dyr, trolig katter, foran seg under angrepet. Egypterne våget derfor ikke skyte perserne, i frykt for å treffe kattene. Og slik ble Pelusium erobret med tap av 50.000 egyptere mot bare 7000 persere.

Katter i mytologien:

Katter er et dyr som har fått mye plass også i mytologien. Fra norrøn mytologi kjenner vi kjærlighetsgudinnen Frøya. Men det vi kanskje ikke husker like godt er at hun har en vogn som ble trukket av to hannkatter. I gresk og egyptisk mytologi møter vi en krigsgudinne som ble framstilt med løvehode. Men da hun ble gudinne for svangre damer og katter, gikk hun over til å ha kattehode. I gresk mytologi er hun kjent som Ailuros, og i Egypt er hun kjent som Bast. Katter finner også sin plass i tro og overtro. Det sies at hekser brukte katter for å forsterke sine krefter. Og hvem har vel ikke hørt at det bringer ulykke om en svart katt krysser veien foran deg?

Huskatter på utstilling:

 

- Eldre enn 4 måneder

- Kastrert ved fylte 10 måneder

- ID-merket

- Vaksine, ikke eldre enn 1 år

- Nyklipte klør

- Katten må være registrert på en eier, som er registrert i en katteklubb

- Huskattbevis, huskattens egen form for stamtavle. Denne inneholder kattens informasjon, som farge, ID og eiers opplysninger. Huskattbevis fås ved å registrere katten sin i NRR (Norske Rasekatters Riksforbund), noe som gjøres gjennom katteklubben man er medlem i. 

242299572_3027686267509424_1813698154448167628_n.jpg
bottom of page