top of page

Hellig Birma(SBI)

Hellig Birma er en maskekatt, dette betyr at fargen sitter som en maske i ansiktet deres. De har safirblå øyne og fluffy pels, med hvite sokker og kiler på bakbena. Mønsteret i pelsen er med andre ord veldig viktig for denne sosiale rasen.

Hellig Birma er godkjent i hele 40 forskjellige fargevarianter. Men viste du at Birmaene fødes helt hvite også kommer fargen litt etterhvert? Hos brune kattunger begynner fargen å bli synlig allerede etter noen dager, mens for de andre fargene tar det litt lengre tid. De mest kjente fargene er brun, sjokolade, blå, lilla, rød og creme. Og disse kan komme som helmasket, tabbymønstret, skilpadde og med sølv.

Ett av kjennetegnene til en Hellig Birma er de klare blå øynene deres.

Rasen Hellig Birma stammer fra tempel i Mount Lughs, Myanmar. Kattene som befant seg inne i templene var kledd i gul, med hvite hansker og safirblå øyne.

Det er litt usikkert når rasen Hellig Birma kom til Europa. Men første kjente oppdretter var Marcel Baudoin på 1930-tallet. Viste du foresten at Hellig Birma nesten ble utryddet under 2.verdens krig? Siden rasen nesten ble utryddet uned andre verdenskrig, ble avlsbasen ganske liten. De brukte derfor siamesere og persere for å føre rasen videre.

Den aller første Birmaen kom til Norge i 1970, hun het Auror-san av Drotten, og var eid av Carl Kristian Gulseth.

Hellig Birma er en av de eldre rasene, og ble godkjent i FIFé i 1949.

Hellig Birma er en sosial rase, som er rolig, tålmodig og vennlig. 

 

En siste liten fun fact om denne rasen er at de har en helt unik lyd når de er misfornøyde. Det høres ut som en blanding mellom en host og et bjeff.

Bellatrix (2)_edited.jpg
bottom of page