top of page

Generelt om utstilling

Forberedelser

Før din første utstilling får du gjerne hjelp av den oppdretteren du kjøpte katten av eller du får hjelp av noen fra klubben din. Det kan også være lurt å gå på en utstillings som publikum en gang for å se hvordan alt foregår.

Det er viktig at katten du ønsker å stille ut synes det er greit å være med. Det betyr at katten bør være sosial og kunne bli håndtert av en "fremmed" dommer. Er katten din redd og uhåndterlig så bør den ikke stilles ut. Katten må ikke være en rasekatt.

For at du skal kunne stille ut katten din, må du være medlem av en katteklubb i Norge, enten en NRR-klubb eller andre katteklubber som utsteder stamtavler. Katter som ikke har NRR-stamtavler må ha en egen utstillingslisens. 

Innbydelser til utstillinger i Norge finner du inne på www.nrr.no. På innbydelsen står alle de opplysningene du trenger, slik som tid og sted, inviterte dommere, overnattingsmuligheter, priser, frister osv. 

 

Til utstillingen trenger du:

  • Kattens stamtavle/huskattbevis

  • Vaksinasjonsattest - maks ett år gammel, minst 15 dager siden siste vaksinasjon.

  • Burpynt som skal henges på veggene inni buret. Et teppe til å legge i bunnen av buret og et på toppen. 

  • Dokasse - dyrebutikken har små flate kasser til bruk i bur - og litt sand. Arrangøren stiller ofte med kattesand, men ikke bestandig. Sjekk det gjerne opp og ha med litt i reserve. 

  • Mat- og vannskål, samt fôr og vann.

  • Et leketøy til katten, og en bok e.l. til deg selv.

  • Børste, kam og klosaks - En beautyboks eller noe for å ha sakene dine i.

  • En sammenleggbar stol.

  • Penger / bankkort. Arrangørkubbene har en café og ofte stand fra ulike sponsorer hvor det er mulig å handle.

 

I følge utstillingsreglene skal kattens klør være klipt når den står på dommerbordet. Du kan få hjelp til kloklippingen, slik at du fort lærer hvordan det gjøres. NB! Det klippes en millimeter eller så av kloen, det er ikke tillatt å operere bort klørne.

 

Burgardin

NRR-bur har målene 60 x 60 x 75 cm, der lengden er 75 cm. Et dobbeltbur er to enkle uten skillevegg, altså 150 cm langt - og du må ha minst 2 katter for å få et dobbeltbur.

Burgardinen skal dekke to sider pluss bakveggen, så det må altså være minst 60 cm høyt ferdig sydd, og minst 2 meter langt. Overkanten kan sys som et vanlig gardin, med løpegang - taket på buret er åpent gitter, slik at burgardinen kan henges opp på gardinspiraler eller med kroker.

Bunnen i buret er en metallplate, så ta med liggeunderlag - kattens yndlingsteppe passer sikkert.

Du og katten får ikke forlate utstillingen før den er slutt uten spesiell tillatelse fra arrangøren! Det er av hensyn til de som betaler for å komme inn og se på katten din. Tidpunktet for hvor lenge utstillingen kan vare står ofte på innbydelsen.
At du har lang vei hjem er ikke gyldig grunn - du må planlegge reisen begge veier når du melder deg på til utstilling, og overnatte om nødvendig.

Arrangørene har søppelsekker tilgjengelig - og de blir veldig glad om du legger alt avfall opp i dem.

 

Premier

Er du så heldig å vinne med katten din kan det vanke premier av mange slag. Det gis premier i form av sløyfes, pokaler, medaljer, bilder osv, og kan variere fra hver klubb. Det er aldri pengepremier eller svært verdifulle ting å vinne på en katteutstilling. Av og til kan det være noe ekstra med dersom klubben f. eks har jubileumsutstilling eller lignende.

Det som gir premier er:

Exellent 1 - for kattunger.

Sertifikat - for voksne dyr.

Best i Variant (BIV)

Nominering (NOM)

Best in Show (BIS)

Hos enkelte klubber finnes det også Exellent 2 sløyfer.

Vær forberedt på at du kanskje må betale for sertifikatsløyfene.

 

Diverse

Arrangøren har et forsekretariat hvor du kan få svar på eventuelle spørsmål. Både forsekretariat og sekretariat har det ofte travelt under utstillingen, og gjør sitt beste for å yte service til utstillerne. 

Husk å hente bedømmelsesseddelen din hos premiesekretariatet i løpet av dagen. Der er det også mulig å hente/kjøpe sløyfen som din katt har oppnådd.

Dagen på en katteutstilling kan bli lang. Gå rundt og titt på andre katter, prat med andre utstillere og bli kjent. De aller fleste er imøtekommende og hjelpsomme, og alle liker å snakke om katt!

Utstillingens gang

  1. Påmelding av katten --> Du vil få brukernavn / passord av klubben din slik at du får logget inn her. Logg deg inn, finn riktig utstilling og meld på. Husk at du må melde på for både lørdag og søndag om du skal delta begge dager, og husk å bekrefte påmeldingen din. Det er også viktig at du betaler når katten er påmeldt (informasjon om påmelding finnes på innbydelsen).

  2. Veterinærsjekk, med kontroll av kattens papirer og påmelding.

  3. Innsjekk / registrering av katten(e).

  4. Buret --> Finn buret som katten(e) skal være i. Er det burplassering så er det tildelt bur til deg, hvis det ikke er burplassering finner du bur som er ledig. Heng og burpynten og sett inn dokasse, mat og drikke, og selvfølgelig katten.

  5. Oversikt --> Ved innsjekk har katten din fått tildelt et nummer, og følg med når det er din tur. Foran dommeren vil det henge en dommerfordeling (den legges ofte ut offentlig før utstillingshelgen) hvor du kan sjekke når din katt skal frem. Hold oversikt slik at du ikke er sent ute for bedømmelsen.

  6. Grunnbedømmelse --> Du bærer selv katten din frem til dommeren og h*n vil bedømme katten din etter rasestandarden i grunnbedømmelsen. Hvis du trenger hjelp så kan du spørre assistenten. Deretter får du (noen ganger ikke, men spør assistenten om noe er uklart) beskjed om å komme tilbake til Best i Variant (BIV) og/eller nominering (NOM).

  7. Pause

  8. Dommerpanel --> Dersom katten din er nominert (altså NOM) skal katten din konkurrere om å bli Best In Show (BIS).

  9. Utstillingens slutt --> Husk å rydde etter deg. Ta med papirene og sakene dine, og sjekk at buret du har lånt og området rundt er ryddet og ser fint ut. PS! Skal du stille på utstilling igjen neste dag, så kan burpynten henge til i morgen.

Lyst til å stille ut huskatten din?

En huskatt er en katt uten stamtavle, men den kan likevel stilles ut. Det som da kreves er at den er ID-merket, vaksinert etter NRRs/FIFes regler, er katten fylt 10 mnd må den være kastrert, og registrert i NRR sitt huskattregister, samt ikke yngre enn 4 mnd. Når katten er registrert i huskattregisteret får du som eier tilsendt et "huskattbevis". Ta kontakt med din katteklubb sin sekretær for å få hjelp til å registrere huskatten din i MinKatt, men husk å fylle ut huskattregistreringskjema som du finner her. Huskattene konkurrerer ikke mot rasekattene, og stiller i egne klasser; langhårskatter og korthårskatter. De kan ikke få sertifikater, slik som rasekattene, men de kan bli Best In Show (BIS).

www.nrr.no

bottom of page